Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ασύμμετρες Απειλές ...εν έτη 2009


Με μια πρώτη ματιά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου μπορεί κανείς να δώσει μια εύκολη εξήγηση. Μια εξήγηση για την μεγάλη αποχή, την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, την πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, την στασιμότητα του ΚΚΕ, την άνοδο του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων. Μετά τα όσα τραγικά συντελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα και δεν αποτελούν έκπληξη για τους πολίτες. Αυτό που δε φαίνεται, και πολλοί δεν το κατάλαβαν, είναι ποιοί τελικά ωφελήθηκαν και ωφελούνται από το παραπάνω αποτέλεσμα; Το ΠΑΣΟΚ ή μήπως κάποιοι άλλοι που βρίσκονται πίσω από κόμματα και κυβερνήσεις; Ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω.
Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2007, όλοι θυμόμαστε τις φονικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη την Ηλεία, την Πάρνηθα και άλλα σημεία της χώρας. Η συχνότητα των πυρκαγιών, η χρονική συγκυρία (εθνικές εκλογές) και τα ευρήματα ( εμπρηστικοί μηχανισμοί) οδήγησαν αρκετούς πολιτικούς να μιλούν για οργανωμένο σχέδιο. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν εκείνη την περίοδο αλλά αγνοήθηκαν και υποβαθμίστηκαν θεωρώντας τα αστεία ή πολιτικά ανήθικα με πολιτικές σκοπιμότητες. Την περίοδο που ακολούθησε, τα ΜΜΕ «έπαιζαν» διαρκώς θέματα για το περιβάλλον και την ρύπανση. Ένθετα σε εφημερίδες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές θυμήθηκαν ξαφνικά το περιβάλλον, την ρύπανση, την πράσινη ανάπτυξη στα πλαίσια μιας παγκόσμιας καμπάνιας. Όλοι θυμόμαστε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ και το βραβείο Νόμπελ που έλαβε. Πίσω από το αθώο πέπλο της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης κρύβονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Παράλληλα με τους οικολόγους και την οικολογία, την ίδια χρονική περίοδο, ένα άλλο ρεύμα αναπτύσσεται και στη χώρα μας, αυτό του κρυφοεθνικισμού. Η νέα αυτή τάση βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί, αφού στην χώρα μας υπάρχει έντονο το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Ο ΛΑΟΣ και η ηγετική του ομάδα χρησιμοποίησε την αγανάκτηση των πολιτών και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού για να κάνει πολιτική. Το παράξενο της υπόθεσης είναι η μεγάλη δημοσιότητα των θέσεων του ΛΑΟΣ στα ζητήματα αυτά από τα ΜΜΕ. Μεθοδικά καλλιεργείται η ξενοφοβία και ο εθνικισμός, σε μια χώρα που ανέκαθεν ήταν πολυπολιτισμική και φιλόξενη. Αναπτύσσεται μια επικίνδυνη συνείδηση και υποκουλτούρα στους πολίτες δείχνοντάς τους το δρόμο της ανακλαστικής βίας. Κανένα κόμμα δεν έχει προβάλλει τις θέσεις του στα ΜΜΕ περισσότερο από το ΛΑΟΣ.
Έτσι λοιπόν εμφανίζονται στην ελληνική πολιτική σκηνή δυο νέοι πόλοι με τις ευλογίες των ΜΜΕ. Η αποδυνάμωση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει επιτευχθεί. Το σχέδιο όμως δεν ολοκληρώθηκε. Στο άμεσο μέλλον κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο ρόλος των μικρότερων κομμάτων θα είναι καθοριστικός. Η μέθοδος «διαίρει και βασίλευε» καλά κρατεί. Η μεθοδευμένη αποδυνάμωση και απομυθοποίηση των «μεγάλων κομμάτων» διαμόρφωσε και διαμορφώνει ένα νέο επικίνδυνο για την δημοκρατία μας πολιτικό σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου